Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se stane, až budou v Ústí školské obvody? Hurá na kebab! Ten mají děti rády.

Skoro to vypadá, že školské obvody jsou téma, které město lehounce rozhýbalo. Ostatně není divu, týká se to přeci všech. (Skoro) každý přeci prošel základní školou a tak je každý tak trochu odborník na vzdělávání.

Navíc rodiny mají děti a tak rodiče přeci přesně ví, jak škola funguje. Chodí tam 3x do roka na dvacetiminutovou třídní schůzku. Něco pravdy na tom je, ale zase tak jednoduché to také není.

A teď hurá k tomu, čemu se říká Vyhláška školské obvody (najdete to taky pod OZV školské obvody nebo taky Trvalé bydliště – kritérium pro přijetí žáka do základní školy):

Na začátku března vyšel v Ústeckém deníku článek s názvem „Výběr škol? Jen podle bydliště!“. Samotný článek byl vcelku pravdivý, ovšem jeho naprosto zavádějící název mi poskytl parádní příležitost. Příležitost k tomu, abych dětem v rámci mediální výchovy v reálu ukázal, jak moc je pro noviny důležité, aby psaly populisticky, kontroverzně a šokovaly svými titulky. Navíc za to nemusely nést odpovědnost a ani nemusely věci uvádět na pravou míru. Vlastně můžu konstatovat, že článek splnil svůj účel. Nikoliv v tom, aby pravdivě informoval veřejnost o připravované vyhlášce, která se bude týkat nás všech. Účel splnil v tom, že se stal dobrým studijním materiálem pro žáky plnící povinnou školní docházku. A to není málo. Chválím.

 

Takže v bodech na úvod. Stručně to neumím.

1) V ČR máme školský zákon. Ten praví, že každá obec, která zřizuje více než jednu základní školu, musí stanovit školské obvody. Hotovo, vyřízeno.

2) Ústí nad Labem je dle informací krajského úřadu jediné město v České republice, které stanovené školské obvody nemá.

3) V roce 1997 byla v Ústí nad Labem vytvořena Vyhláška č. 43/1996, která na 1 A4 stránky vytvořila z města jeden velký školský obvod. Začaly tak vznikat školy elitní, školy romské, školy bez přídavného jména.

4) Koalice ANO a PROÚSTÍ se v březnu 2015 rozhodla vyrovnat se s kritikou Ministerstva školství a pomoci krajskému úřadu tím, že po více jak 15 letech opět školské obvody vytvoří a dostojí tak školskému zákonu. Kdyby tak neučinila, hrozila by městu pokuta.

Abyste mi věřili, že to tak je, přikládám vyjádření pana Kyselici z Ministerstva školství z 19. června 2015:

Vážený pane magistře,

v odpovědi na Váš dotaz týkající se školských obvodů a způsobu jejich stanovení v Ústí nad Labem je třeba uvést, že je povinností obce stanovit školské obvody takovým způsobem, aby všechny děti s hlášeným trvalým pobytem v daném obvodu měly jistotu, že budou moci být přijaty k plnění povinné školní docházky. Ve Vámi uvedeném případě tomu tak není (školským obvodem je území celého města Ústí nad Labem), z čehož plyne, že je nutno sjednat urychlenou nápravu v podobě stanovení takových školských obvodů, jež budou splňovat výše uvedené požadavky.

S pozdravem Tomáš Kyselica, odbor legislativy, oddělení školské legislativy

5) Příprava vyhlášky probíhala v rámci školské komise. Ta stanovila expertní tým, který vyhlášku připravil a v červenci 2015 ji schválenou Ministerstvem vnitra předal úředníkům Magistrátu města Ústí nad Labem.

6) Vyhláška by se měla schvalovat na Zastupitelstvu města, které se bude konat 2. prosince 2015.

Ano, správně. Je to zdlouhavý proces. A jestli si někdo myslí, že to je raz dva, může si přečíst tohle: http://gis.vsb.cz/GISacek/GISacek_2004/Sbornik/Tomasova/tomasova.htm

 

Jaká je současná situace?

V Ústí nad Labem máme 19 základních škol. Rodič si může vybrat, jakou chce. Pokud má škola volnou kapacitu, pak žák začne tuto školu navštěvovat. Pokud má kapacitu naplněnou, je žák odmítnut a rodiče musí hledat školu jinou. A vzhledem k tomu, že je v ústeckých školách volných míst skoro 2 tisíce, neměl by to být problém. Jenže je tam několik ALE.

1. Některé školy jsou v blízkosti lokalit, které jsou takzvaně vyloučené / sociálně slabé. A žádný ředitel přeci nechce mít ze „své“ školy školu romskou. Hm. Tak trochu zalžeme a budeme spoléhat, že cikánka nebude chtít písemně odmítnutí a bez keců odjede do školy v Mojžíři nebo v Předlicích. Tam ji rádi dítě vezmou. A co matka samoživitelka? Ta je na tom blbě s penězi, dítě nebude moct jezdit na naše skvělé zahraniční zájezdy. Tak ještě trochu upravíme pravdu, vždyť může jít jinam, tam mají místa dosti. A muslimka? S tou se nedohodneme česky, musí dát dítě jinam, přeci nebudou naši učitelé chodit na kurzy arabštiny. Je třeba pokračovat?

2. Pokud je budoucí žáček odmítnut ve škole v místě svého bydliště, je nucen dojíždět. Často přes půlku města. Stojí to peníze, důchodci v trolejbuse se pohoršují, jaká je ta dnešní mládež hrozná. Přirozená komunita se rozpadá, děti z jedné čtvrti se neznají, protože každé chodí na jinou školu.

3. Zásadní roli hraje šuškanda mezi lidmi. A tak slýcháme, že tahle škola je romská, tahle škola je plná „bojim, bojim“ muslimů. Tam dítě nedáme, ještě se nám vrátí zahalené. Tahle škola je skvělá, říkala to kamarádka na pískovišti.  Tahle škola neřeší šikanu, slyšel jsem to v trolejbuse. A tak se některé školy stávají oblíbené, jiné přichází o děti. Ale žádný relevantní průzkum kvality neexistuje a tak rodič často vybírá jen podle toho, co kdo utrousí v hospodě u piva a která škola se prezentuje v Ústeckém deníku jako ta zaručeně nejlepší (Tohle školské obvody asi nezlepší, ale matka samoživitelka bude mít jistotu, že její dítě na Skřivánku přijmou).

4. Krajský úřad má nelehkou práci. Problém je při správním řízení, kdy je vyšší počet  žádostí o zápis do 1. ročníků. Nebo když se do obvodu přistěhuje nový žák a ředitel o něj nemá z nějakého důvodu zájem. To pak tito žáci putují po celém Ústí nad Labem, než se jich někdo z ředitelů ujme. Je to nedůstojné. Problémem je i správní řízení nadřízeného odvolacího správního orgánu při odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí. Není pak z čeho vycházet, když není základ ve školských obvodech.

Takto bych mohl pokračovat, což by Vás jistě unudilo k smrti. I když jsem se snažil být trochu vtipný. Člověk by si řekl, že jsou to jasné argumenty k tomu, aby školské obvody stanoveny byly. Ale vlastně jo, je to jednoduché.

 

Argumenty proti školským obvodům

Rodiče ztrácí svobodu při výběru školy. Vytvářet elitní školy je potřeba. Elity jsou potřeba. Mé dítě nebude chodit do třídy s cikány. Mé dítě nebude chodit do třídy s muslimkou. Vždyť jen Alláh ví, co má pod dželabem. Sem dítě nedám, tam je šikana. Bla bla bla.

Všechno jsou to nesmysly. Děti totiž vůbec nemají předsudky. Děti jsou úplně v pohodě. To rodiče do nich jen projektují své fobie a strachy. A myslí si, že právě ta jejich nejelitnější škola z elitních je imunní před šikanou. Blbost. Šikana je právě tam a stejně tak i jinde. A pokud nechceme vychcípat, cizinci tady budou, jako jsou tady Romové. Izolace v podnikatelském baroku za městem nám nepomůže. Takže: pokud s rozmanitostí nebudeme pracovat, nic nezmůžou obvody ani neobvody. Takže tak a hurá na kebab. Ten mají děti rády.

 

Jaká bude situace od 1. 1. 2016?

1. Každé dítě má „svoji školu“ dle školského obvodu. Nemůže se stát, že dítě, které bydlí 100 – 300m od školy, není přijato a musí pendlovat přes celé město. Na rozdíl od dítěte bydlícího ve vzdálenější části města, které přijato je. Zkrátka ředitel školy musí přednostně přijmout děti ze školského obvodu – viz ustanovení § 36 odst. 7. školského zákona.

2. Pokud přesto není kapacita školy naplněna, může ředitel přijmout děti odkudkoliv. Třeba z izolace v typovém domečku na kraji města.

3. Krajský úřad se bude mít o co opřít při odvoláních.

4. Pokud škola bude mít dostatečný prostor, může nad rámec školského obvodu vytvořit speciální třídu. Tu může naplnit podle svobodně stanovených kritérií. Matematika, jazyky, sport, hudba. Jak je libo.

5. Všichni by si v českém školství měli být rovni. Cizinci, matky samoživitelky, vzdělanci, rodiče bez titulů, Romové, boháči, politici, burani. A tak doufejme, že se škola nebude plnit jen podle sponzorského daru rodiče žáka Pepíčka a žákyně Elizabeth Emmy.

Takto bych mohl pokračovat, což by Vás jistě unudilo k smrti. I když jsem se snažil být zase trochu vtipný.

 

Máme skvělé školy?

Obvody, neobvody. Já jsem pro, ty jsi proti. Všechno je špatně. Moje základka je dobrá a zničíte ji, protože tam přijdou cikáni. Prestiž budujeme už tolik let. Ach jo, celý se to zhroutí díky deseti malým dětičkám v první třídě, které mají o jeden stupeň snědší pleť než my. Uf, co nám to děláte. Celý to půjde do kytek, protože zahalená holčička mluví jen rusky a ostatní děti se jí bojí.

Tohle si nevymýšlím, takhle argumentovali ředitelé některých škol. Jenže ono se to nezhroutí. V reálu se nezmění skoro nic, protože přeci všechno se dá nějak obejít. Půlka věcí, který jsem napsal, je naprosto naivních. Ale stanovením obvodů alespoň trochu pomůžeme těm potřebným. Vadí Vám to? Fakt? Ale kamarádi, tahle pomoc lidem žádné peníze nestojí. Že dobrý? Hurá.

A ještě jeden argument, proč obvody ano. Máme skutečně bez obvodů v Ústí nad Labem výrazně lepší školy než v celé republice, kde obvody stanoveny jsou? Zničily obvody v Teplicích, Děčíně nebo Praze různorodost škol? Samozřejmě, že ne. Není se čeho bát. Všechno je jak má být. Tak to schvalte, zastupitelé. Dík.

Autor: Martin Nosek | středa 11.11.2015 18:55 | karma článku: 12,14 | přečteno: 1270x
  • Další články autora

Martin Nosek

Sháníme učitele...zn: dobrá a levná práce za 4€ na hodinu

Má první výplata s desetiletou praxí ve školství na nejmenovaném gymnáziu? 16.548,- Kč, plný úvazek 40 hodin týdně, čistého 104 Kč za hodinu. Vítejte v Čechách. No jo, jenže...

5.10.2017 v 13:30 | Karma: 35,24 | Přečteno: 4978x | Diskuse| Ústí nad Labem

Martin Nosek

Omluva

Dobrý den. Na základě výzvy okresního státního zástupce pana JUDr. Jana Řeháčka zveřejňuji následující omluvu k článku Prošlá kulturní konzerva:

19.9.2017 v 23:59 | Karma: 11,43 | Přečteno: 1079x | Společnost

Martin Nosek

Prošlá kulturní konzerva

Ústecká příspěvková organizace Kulturní středisko města je spravována lidmi, kteří si v roce 2017 neumí nainstalovat aplikaci do mobilu, využívají externího "ajťáka" k soukromým účelům a ještě k tomu si kupují nejdražší telefony.

26.6.2017 v 17:16 | Karma: 29,22 | Přečteno: 3798x | Diskuse| Kultura

Martin Nosek

Radost parkovat

Zastavil jsem své auto v ulici s vznešeným názvem. Winstona Churchilla. Je to jednosměrka, je u pošty a jsou v ní samé honosné vily.

31.5.2017 v 17:32 | Karma: 25,72 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Ústí nad Labem

Martin Nosek

Jak jsme si jeli ušít kabáty a boty do Hoi An a trochu se rozpršelo (povodně ve Vietnamu).

Jak už název napovídá, tahle poznámka nebude o šití :) Protože to se událo jaksi mimochodem. Nicméně poznámka se týká spíš zpáteční cesty z Hoi An do Nha Trangu.

17.12.2016 v 0:00 | Karma: 10,93 | Přečteno: 334x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Řídím se pravidly, že zkušenost je nepředatelná a že přiznáním chyb lze pouze získat. Klidně mě hledejte v oblasti hudby, o který ale zásadně nic nepíšu. Pracuju ve školství a taky trochu dělám do produkce. A punk!

Seznam rubrik