Prošlá kulturní konzerva

26. 06. 2017 17:16:29
Ústecká příspěvková organizace Kulturní středisko města je spravována lidmi, kteří si v roce 2017 neumí nainstalovat aplikaci do mobilu, využívají externího "ajťáka" k soukromým účelům a ještě k tomu si kupují nejdražší telefony.

PaIvan Dostál je dlouholetý ředitel významné ústecké příspěvkové organizace Kulturní středisko města Ústí nad Labem, který před revolucí tak tak stáhl přihlášku do KSČ, aby se záhy politicky angažoval v ODS. Byl předsedou předrevolučních přehrávkových komisí někdejšího Okresního kulturního střediska, jemuž šéfoval Zdeněk Kymlička. (Na základě trestního oznámení dosáhl na podzim 2017 pan Dostál omluvy: zveřejněna ZDE.) V listopadu 1989 obrací a kladně hodnotí tvorbu rockových a punkových kapel na Ústecku. Pro někoho naprosto absurdní, pro různá vedení města napříč politickým spektrem žádný problém. Po funkci místostarosty na Severní Terase zasedl Ivan Dostál zpět na místo ředitele (měl na to plné právo) a dál za více než 10 milionů ročně konzervuje kulturu v krajské metropoli za podpory oficiálních struktur města. Instituce s mnohamilionovým rozpočtem provozuje webové stránky z minulého století a není schopna se přizpůsobit novým technologiím nebo současným možnostem propagace. Někteří její zaměstnanci by se v soukromém sektoru pravděpodobně moc dobře neuživili.

Nechci se ale věnovat kulturnímu programu této organizace, protože to už za mě udělali jiní. Rád bych se věnoval aktuální věci, kterou jsem se snažil prostřednictvím žádostí o informace prozkoumat. Jedná se o IT služby a činnosti, které pro KS UL dělá externista (kterého zřejmě přivedl bývalý kamarád pana Dostála, dočasný ředitel Emil Vraspír) a z nichž lze vytvořit obrázek o tom, jak to v praxi funguje:

1) Kulturní středisko města Ústí nad Labem si najímá externího IT specialistu, pana Vinše, na IT správu a nákup služeb a zboží. Příspěvková organizace s ním nemá uzavřenu žádnou smlouvu a vše probíhá na základě ústních objednávek již zhruba pět let, tedy od roku 2012.

Pane Nosku...
Pane Nosku... (Jana Mládková, KS ÚL)

2) V letech 2012–2016 fakturoval pan Vinš této kulturní příspěvkovce služby a nákupy zboží v celkové hodnotě 490.463,06,– Kč. Ovšem v rámci žádostí o informace jsem získal jen vzorek faktur pokrývajících období 28 ze zhruba 60-ti měsíců. Součástí faktur je kromě služeb také dodání blíže neurčené techniky, většinou označené například jako "PC All in one", "kabel", "flash disk Kingston" bez dalších detailů. Z faktur tedy není zřejmé, jaká technika byla pro organizaci zakoupena a zda vůbec za cenu na trhu obvyklou. Objednávky ze strany příspěvkové organizace neexistují. Poptávky na nejvýhodnější ceny údajně provedl pan Vinš. Ověřit to ale nelze, protože pan Vinš není subjektem spadajícím pod zákon 106/1999 Sb.

3) IT specialista pro KS UL dělá také činnosti, které by ze svých pozic měli bých schopni vykonávat interní zaměstnanci. Tak například instaluje aplikace do mobilních telefonů. Nainstalování aplikace "Geocaching" do mobilního telefonu paní Bořutové stálo ústeckou kulturu 907 Kč. Té samé paní převádí dokumenty do PDF formátu, což je například v programu MS Word operace, jíž zvládají i žáci 7. třídy základní školy (zaplatili jsme za to 605 Kč). Ukazuje jí, jak se vypaluje CDčko. To nás stojí 605 Kč. 303 Kč zase platíme za to, že paní Bořutová neumí nastavit obtékání textu kolem obrázku ve Wordu. Pro ekonomku paní Mládkovou připravuje prezentace nebo kontroluje funkci služby Skype (na co potřebuje v práci jako ekonomka Skype?), což nás stojí 1210 Kč. Téže zaměstnankyni vytváří účet na sociální síti Facebook za 605 Kč. Paní Mládkové taky vytváří Apple ID pro mobilní telefon Iphone za 907 Kč, který služebně nepoužívá. V žádosti o informace stejná paní potvrzuje, že mobilní telefon Iphone 6S 16GB od firmy Apple používá POUZE ředitel organizace Ivan Dostál. Ten si jej pořídil v září 2016 za 19.999 Kč. Obdobně výkonný telefon od jiné firmy lze koupit za třetinovou cenu. Pan ředitel s telefonem potřeboval pomoci, což by asi nebylo nic divného, kdyby nás to nestálo zhruba stejně, jako koncert lokální hudební skupiny nebo ozvučení malé akce – 2420 Kč (konkrétně na jedné z faktur uvedeno "příprava Iphone pan Dostál" 2,5 hodiny a další "příprava nového telefonu p. Dostál" 1 hodina, ale také například "test nabíjení mobilu" 0,5 hodiny). Možná by taky nebylo od věci změnit IT specialistu. Dát do telefonu SIM kartu, zapnout ho, zadat PIN a stáhnout zálohu v Itunes mi trvalo tak 30 minut i s dvacetiminutovým nahráváním dat.

4) IT specialista také dělá práce, které by měly být v kompetenci interních zaměstnanců příspěvkovky. Připravuje například internetové kampaně na akce, které KS UL pořádá. A tak se ve fakturách například několikrát objevují účtované služby typu "příprava online kampaní na jazzfestival", "příprava reklamy na jazzfest", "jazzfest na úvodní stránku". Nemá smysl znovu opakovat, kolik to stojí, ale spíše se zamýšlet nad tím, proč tyto činnosti nedělají zaměstnanci organizace. Neumějí to? Nestíhají?

5) Od věci není podívat se na webové stránky organizace. Jsou vytvořeny prostřednictvím aplikace Google Weby, jejíž ovládání zvládne průměrně počítačově zdatný teenager. Cena? 39.619,03,– Kč. Pravda, je to včetně platby za úložiště 10x15 GB na Google Disku, ale i přesto si dovolím tvrdit, že bych to zvládl třeba za 20.000,– Kč taky. A rád bych to pro KS UL udělal. Pěkně na fakturku. Podívejte se sami: www.ksul.cz. Libí? Mně ne, ty stránky jsou fakt hnusný. A já už fakt nechci pokračovat, protože bych tohle psal o den déle.

Jasně, když se ty zbytečně vynaložené částky za výše uvedené činnosti sečtou, je to "jen několik" desítek tisíc. Navíc pokud takovéto primitivní služby typu export dokumentu do PDF někdo poptává, pak se nelze divit panu Vinšovi, že službu nabízí, dodává a vydělává na tom šest stovek za hodinu. Otázkou ale je, proč příspěvková organizace krajské metropole zaměstnává lidi, kteří nezvládají úkoly, které jejich pracovní pozice vyžadují. Jak se na tyto pozice dostali? Jak kvalitním výběrovým řízením tyto lidi museli projít? A bylo vůbec nějaké takové výběrové řízení vyhlášeno? Kdo zasedl v komisi? A pokud vůbec někdo do komise zasedl, kladl na potenciální zaměstnance takové požadavky, aby zvládli tyto pozice vykonávat?

Nechme stranou to, že několik zbytečně vynaložených desítek tisíc korun mohlo zajistit celoroční program v jiném kulturním prostoru krajského města. Pojďme ale sledovat, jak se v následujících letech vypořádá tato konzervovaná kulturní instituce s oslovováním mladých lidí, s používáním nových technologií a se vzrůstající konkurencí v oblasti kultury v Ústí nad Labem. A jak se se současným stavem věcí v téhle příspěvkové organizací vypořádají budoucí vedení města?

PS: Originál žádostí o informace zašlu na požádání, pište na m.nosek@email.cz. Díky za pochopení.

Aktualizace 29. 6. 2017


Vyjádření pana Ivana Dostála pro pana Kristiána Šujana z Ústeckého Deníku:
"S panem Dostálem jsme dneska mluvili, je na dovolené, a říkal, že se poradí s právníkem, jestli jste měl právo na to informace ze 106 zveřejnit. Pokud ne, podá na vás prý žalobu."

Veřejné vyjádření pana Petra Vinše na facebooku:
1)
"Pane Nosku, procpak jste se pred napsanim takoveho kritickeho clanku nezeptal na muj nazor k temto velmi kriticky popisovanym IT ukonum? Nechtel jste zjistit vice informaci? Vy jste je myslim nepotreboval. Ja presne vim na ci objednavku jste clanek napsal. Ze se vam nelibi webove stranky vytorene v Google Apps? Google Apps je pro vas spatny system? Ano, bylo mozne vytvorit krasne drahe stranky. Urcite by byly hezci. Take srovnavat IT uroven starsich zamestnacu s dnesnimi mladymi lidmi je od vas opravdu ubohe."

2)
Pane Nosku, co vite o formatu PDF? Myslim, ze nic moc? Jak jste prisel na to, ze se jednalo o prevod z Wordu? To se vam jen hodilo k jednoduchemu srovnani ze? Zajimalo by mne kolik zamestancu jakekoliv firmy by dokazalo naskenovat propiskou podepsanou smlouvu do PDF s textovou vrstvou. Odhaduji to tak na 1% lidi v kazde firme.

3)
Zruste zverejneny blog, ktery obsahuje lzi a vymysly. Informace jste si neoveril a pospinil jste moje jmeno a jmena zamestnancu Kulturniho strediska.


Dodatečné vyjádření autora blogu:
"Článek byl napsán na objednávku občanů města Ústí nad Labem."

Doplnění z dnešního Ústeckého deníku:

KS UL shání novou hlavní účetní.
KS UL shání novou hlavní účetní. (UD)

Aktualizace 4. 7. 2017:

Článek Ústeckého deníku: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/prosla-kulturni-konzerva-stredisko-celi-kritice-za-drahe-it-sluzby-20170704.html

Aktualizace 5. 7. 2017:

Dopis řediteli Dostálovi:

Dopis panu řediteli....btw. nejsou jedinou příspěvkovou, která neplní povinnosti zákona.
Dopis panu řediteli....btw. nejsou jedinou příspěvkovou, která neplní povinnosti zákona. (MN)

AKTUALIZACE 14. 7. 2017

Uvidíme, jak dopadne šetření odboru paní Müllerové :)
Uvidíme, jak dopadne šetření odboru paní Müllerové :) (Magistrát Ústí nad Labem)

AKTUALIZACE 5. 11. 2018

Pan Petr Vinš se dne 5. 11. 2018 stal starostou obvodní radnice Ústí nad Labem Střekov. Ač nebyl v řádných volbách zvolem (ke zvolení mu chyběly desítky hlasů) a za stranu, jež získala 2 mandáty z 15.

Autor: Martin Nosek | pondělí 26.6.2017 17:16 | karma článku: 29.22 | přečteno: 3795x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 261 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 380 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1796

Řídím se pravidly, že zkušenost je nepředatelná a že přiznáním chyb lze pouze získat. Klidně mě hledejte v oblasti hudby, o který ale zásadně nic nepíšu. Pracuju ve školství a taky trochu dělám do produkce. A punk!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...